Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.afs.edu.gr/handle/6000/374
Title: Οι Βιβλιοθηκονόμοι ως καταλύτες στην πανδημία της παραπληροφόρησης σε θέματα υγείας
Authors: Koutsomiha, Damiana
Baliou, Anthi
Panagiotou, Nikos
Κουτσομίχα, Δαμιάνα
Μπάλιου, Ανθή
Παναγιώτου, Νίκος
Subjects LC: Information literacy
Πληροφοριακή παιδεία
Media literacy
Γραμματισμός στα μέσα ενημέρωσης
Health literacy
Γραμματισμός σε θέματα υγείας
COVID-19 Pandemic, 2020-
COVID-19 Πανδημία, 2020-
Keywords: Πληροφοριακή παιδεία
Γραμματισμός στα μέσα ενημέρωσης
Γραμματισμός σε θέματα υγείας
Παραπληροφόρηση
Infodemic
Issue Date: 17-Dec-2020
Abstract: Οι βιβλιοθηκονόμοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις κοινότητές τους όσον αφορά τον πληροφοριακό γραμματισμό. Η διδασκαλία της εύρεσης, της αξιολόγησης και της σωστής χρήσης των πληροφοριών, σηματοδοτεί τη συμβολή του βιβλιοθηκονόμου στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας ενεργών πολιτών στη δημιουργία και διάδοση της πληροφορίας. Στην Πανδημία COVID-19, ο ρόλος του βιβλιοθηκονόμου επιταχύνεται καθώς βλέπουμε πόλωση στον δημόσιο χώρο που προκαλείται από την ευρεία εξάπλωση ψευδών ειδήσεων και θεωριών συνωμοσίας. Στην εργασία μας αναλύουμε τους ρόλους που διαδραματίζουν οι βιβλιοθηκονόμοι και οι ειδικοί της πληροφορίας σε μια Πανδημία, πώς μπορούν να συμβάλουν στην εκπαίδευση για τη δημόσια υγεία και τέλος, παρουσιάζουμε τα συγκριτικά αποτελέσματα μιας έρευνας που διεξήχθη από το Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας (ΑΠΘ) και απεικονίζει τις αντιλήψεις των 4000 συμμετεχόντων σχετικά με τις ψευδείς ειδήσεις. Σύμφωνα με τους Ali και Gatti, υπάρχουν τρεις διαστάσεις του ρόλου του βιβλιοθηκονόμου σε οποιαδήποτε πανδημία: α) Η προώθηση της ευαισθητοποίησης για τη δημόσια υγεία με τη δημιουργία και διάδοση κατάλληλων πληροφοριών σχετικά με προληπτικά μέτρα. β) Η υποστήριξη ερευνητικών ομάδων και ειδικών παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην έρευνα και τη βιβλιογραφία. γ) Η κάλυψη των βασικών αναγκών των χρηστών των βιβλιοθηκών (2020). Ως καταλύτες για τη συνεργασία, οι βιβλιοθηκονόμοι και οι επαγγελματίες της πληροφορίας μπορούν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση του Infodemic, ενώνοντας δημοσιογράφους, ερευνητές, γιατρούς κ.λπ. και ευθυγραμμίζοντας τις προσπάθειες τους προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν το κοινό σε θέματα γραμματισμού της υγείας. Η ανάλυσή μας βασίζεται στα συγκριτικά αποτελέσματα μιας έρευνας που διεξήχθη σε τρεις φάσεις (Μάρτιος, Μάιος και Σεπτέμβριος 2020) από το Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας (Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) σχετικά με την αντίληψη του κοινού για τις ψευδείς ειδήσεις κατά την περίοδο αυτή, τον γραμματισμό στην πληροφορία και στα μέσα ενημέρωσης. Τα ζητήματα που εξετάστηκαν είναι η αξιοπιστία των πηγών των ειδήσεων, η παραπληροφόρηση για την COVID-19 κ.λπ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ενδεικτικά, το πρόβλημα της παραπληροφόρησης είναι έντονο ειδικά την πρώτη περίοδο (Απρίλιος 2020), όπου το 62% δηλώνει ότι έχουν επηρεαστεί από ψευδείς ειδήσεις, ενώ στη δεύτερη περίοδο (Ιούνιος, 2020) το αντίστοιχο ποσοστό είναι 50%.
Description: Άρθρο που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 26ο Πανελλήνιου Συνεδρίου Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών που διεξήχθη online και διοργανώθηκε από τη Βιβλιοθήκη και το Κέντρο Πληροφόρησης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (17 και 18 Δεκεμβρίου 2020).
Type: Video
Conference paper
Presentation
Relation (Part Of): 26ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών
Publication Status: Not published
URI: https://conference.lib.ntua.gr/wp-content/uploads/2021/01/26th-Palc-Day-1-Part-21.pdf
https://www.youtube.com/watch?v=7XG8Ozn35PM&feature=emb_logo
https://conference.lib.ntua.gr/wp-content/uploads/2021/01/26th-Palc-Day-1-Part-21.ppsx
http://repository.afs.edu.gr/handle/6000/374
Citation: Κουτσομίχα, Δ, Μπάλιου, Α, & Παναγιώτου, Ν 2020, 'Οι Βιβλιοθηκονόμοι ως καταλύτες στην πανδημία της παραπληροφόρησης σε θέματα υγείας', στο 26ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, Βιβλιοθήκη Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Αθήνα.
Restrictions: Attribution 4.0 International
Language: el
Appears in Collections:Conference/Workshop Presentations

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
26th-Palc-Day-1-Part-21.pdf732.89 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons